Search

Ett kliv in i bokvärlden

Ända sedan jag fick romanen Brott och straff av min syster då jag fyllde arton år har böckerna varit en stor del av mitt liv. Jag läste inte så mycket annat än tecknade serier då jag växte upp men tog igen det misstaget med råge i vuxen ålder, biten som jag blev av Dostojevskij. Böckerna och litteraturen har med tiden blivit till del av mig själv. Sven DelBlanc, Patrick Modiano, Tove Jansson, Torgny Lindgren, Kerstin Ekman och alla andra - vad vore väl livet utan er?

För några veckor sedan deltog jag i en ledarskapsutbildning och vi fick då frågan om en plats där vi tyckte om att vara. Jag svarade snabbt ”i ett antikvariat”, medan resten av deltagarna konsekvent svarade ”i skogen”. Jag kände mig som en introvert bokmal i det naturälskande sällskapet.

Men så är det – jag kan tillbringa timmar i ett bra antikvariat! Möjligen är det så att böckerna ger mig just den stillhet som andra söker och möjligen finner i skogen. En möjlighet att kliva av världen för en stund och låta tankarna få vandra lite som de vill. Bokryggarna får tala ostört. Ibland tror jag att boksamlingar av det här slaget är bättre än vad själva böckerna är.

Nu har jag skrivit på konsultavtalet med Lange Forlag och jag är därmed en del av den bokvärld jag så ofta har besökt och levt sida vid sida med. Tanken på att jag själv skulle jobba med böcker har dock aldrig föresvävat mig. Allt började med att Lange ville ge ut mitt manus Pensionat Solvändan, sedan har saker utvecklat sig hit och dit fram till där jag står idag, som en del av Langes team.

Min egen verksamhet i ateljén, som i grunden handlar om bildskapande, håller nu delvis på att ställas om till något annat. Det är lite förvirrande men också väldigt spännande! Jag försöker att bara åka med på resan och ta en station i taget.