Search

Året var 1969...Jag nyttjar numera varken tobak eller alkohol, men jag har andra laster (ty summan av lasterna är konstant, har någon räknat ut). Bland annat nyttjar jag gamla almanackor, vilka jag finner i små lådor bland loppisarnas inre skrymslen och vrår. Senast hittade jag till min stora förtjusning fyra almanackor som alla hade tillhört samma person.

Gamla almanackor, är det något att ha? frågar sig nu vän av ordning och förnuft. Vad ska du med dem till? Svaret är att jag via dem får ta del av okända människors liv – men till skillnad från att läsa en roman är detta inte fiktion. De små anteckningarna jag hittar i almanackorna är delar och fragment av levda liv.


I en almanacka från 1965 läser jag på februari månads uppslag: ”11 kom Lennarth och Leif upp till oss”. Vidare läser jag lite längre ner: ”Lennarth flyttar hem”. Vad det betyder vet jag inte. Men i almanackan från 1970 läser jag på januari månads uppslag: Leif börjar lekskolan”. År 1965 var Leif alltså bara ett år (man började lekskolan vid sex års ålder). Varför kom de båda pojkarna till dem år 1965 då Leif bara var ett år? Varför flyttade Lennarth hem? Var hade han bott innan? Var Leif och Lennarth bröder?

Det hela är en fråga om inlevelse som ni förstår. Ett litet, litet titthål in i för mig helt okända människors tillvaro. Inget snaskigt, inga mörka hemligheter; ”Mjölk betald 21 l. 18,90”. Jag kommer aldrig få veta vilka de var.


Då jag bläddrar i almanackan från 1969 av samma ägare, hittar jag även en notering i september: ”Storm” och ett kryss markerat vid den 22:e. Jag föddes det året och stormen ’69 hörde jag ofta talas om under min uppväxt. Bland annat skulle takpannor ha blåst ner från taken, vilket i min barnafantasi blev till hela tak som blåste av. Jag såg för mitt inre hur hela taket till Konsum i centrum hade blåst av i ett platt sjok och hur hela affären hade blottats och alla varor som blåste omkring därnere på det regnvåta golvet. En spännande tanke! I samhället Fornåsa nöjde sig någon med att mera nyktert notera stormen på september månads uppslag. Och det kan ju vara nog.


Jag undrar om Leif hade det bra på lekskolan? Om han hade några kompisar där? Och jag undrar hur Lennarth mådde sedan han flyttat hem? Var det enligt planen, eller hade något gått snett? Det får jag aldrig veta. Men man behöver å andra sidan inte veta allt här i världen. Den blir så liten då.